Begraafplaats van Dendermonde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Begraafplaats van Dendermonde
Toegang tot de begraafplaats
Plaats Dendermonde Vlag van België België
Gesticht in 1883
Architectuur en landschap
Architect(en)  Edouard Bouwens
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij

De Begraafplaats van Dendermonde is een gemeentelijke begraafplaats in de Belgische stad Dendermonde. De begraafplaats ligt aan de Kerkhofweg, dicht bij de grens met Appels op bijna 2 km ten westen van het stadscentrum (Grote Markt).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het oorspronkelijke centrale gedeelte van de begraafplaats werd ontworpen door architect Edouard Bouwens. Ze heeft een rechthoekig grondplan, verdeeld in vier sectoren met centraal een Calvariekapel en wordt omsloten door een muur. Een monumentaal poortgebouw met een dubbel metalen hek, geflankeerd door twee metalen poortjes in bakstenen pijlers vormt de toegang. Later werd de begraafplaats in zuidelijke en oostelijke richting uitgebreid.

Verschillende onderdelen van de begraafplaats zoals: grafmonumenten, kapel, toegangspoort en andere zijn sedert 2003 als monument erkend. De begraafplaats is sedert 2010 erkend als Bouwkundig Erfgoed.[1]

Militaire perken[bewerken | brontekst bewerken]

Ten zuiden van de oorspronkelijke begraafplaats ligt een uitbreiding dat door Duitse troepen in de Eerste Wereldoorlog werd aangelegd om de Belgische, Britse en Duitse gesneuvelde militairen te begraven. Na de wapenstilstand werden de Duitse graven naar elders verplaatst en de andere graven opnieuw gegroepeerd.

Belgische graven[bewerken | brontekst bewerken]

Belgische graven

Op deze uitbreiding staat een monument voor de gesneuvelde soldaten uit beide wereldoorlogen, ontworpen door Alfred Courtens.[2] Onder dit monument liggen de stoffelijke resten van 20 gerepatrieerde Dendermondse gesneuvelden. Tussen de twee perken met Britse gesneuvelden staat een monument voor de omgekomen verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog.

Er liggen 136 graven met gesneuvelden, waaronder 26 niet geïdentificeerde, uit de Eerste Wereldoorlog. Verder zijn er nog meer dan 500 graven met oud-strijders uit beide wereldoorlogen.

Britse graven[bewerken | brontekst bewerken]

Dendermonde Communal Cemetery and Extension
Een deel van het Britse perk
Locatie Dendermonde, Vlag van België België
Totaal begraven 17
Type Gemeentelijke begraafplaats
Verantwoordelijke Commonwealth War Graves Commission

Het perk met gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog omvat 16 Britten en één Canadees.

In het oude gedeelte van de begraafplaats ligt het graf van Owen Ralph Beaumont. Hij diende bij de Royal Air Force en sneuvelde op 14 mei 1940.

De graven zijn eigendom van de Commonwealth War Graves Commission en zijn daar geregistreerd onder Dendermonde Communal Cemetery and Extension. Het dagelijkse onderhoud gebeurt door personeel van de stad Dendermonde en wordt betaald door het Belgisch ministerie van Defensie. De opvolging van dit onderhoud gebeurt door de dienst Oorlogsgraven van het War Heritage Institute.

Zie de categorie Dendermonde Communal Cemetery and Extension van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.